Wij maken gebruik van cookies.

Veel gestelde vragen (FAQ)

Als u tussen deze veelgestelde vragen uw antwoord niet kunt vinden, gebruikt u dan het feedback formulier om uw vraag aan ons te stellen. Vergeet dan niet uw e-mailadres in te voeren om ons antwoord te ontvangen.

+ Wat is het koudemiddel R11?

Het koudemiddel R11 is vroeger veel toegepast en bied vele voordelen als koudemiddel maar is inmiddels wereldwijd verboden door de negatieve invloed op de ozonlaag en broeikaseffect. De voordelen van R11 zijn o.a.:

De nadelen van R11 bevinden zich voornamelijk op het gebied van milieueffecten. Dit verklaart ook de populariteit van dit koudemiddel ten tijde dat de problemen met de ozonlaag en broeikaseffect niet bekend waren.

+ Wat is het koudemiddel R22?

Het koudemiddel R22 heeft bijna identieke eigenschappen als R12 maar bevat maar ongeveer 5% van de hoeveelheid chloor van een vergelijkbaar CFK. Door deze lagere hoeveelheid chloor tast R22, een HCFK, de ozonlaag minder aan. In de Europese Unie is het gebruik van het koudemiddel R22 in nieuwe machines verboden, daarentegen is in de Verenigde Staten de toepassing van R22 in nieuwe machines nog steeds toegestaan. Het koudemiddel wordt daar veel toegepast in airco’s, koelmachines en warmtepompen.

+ Wat is het koudemiddel R134a?

Het koudemiddel R134a is de vervanger voor R12 of R22 mengsels en is één van de meest gebruikte “milieuvriendelijke” koudemiddelen. Aan de toepassing van R134a in plaats van R12 of R22 mengsels kleven een aantal nadelen. Om hetzelfde vermogen te halen met een R134a is een groter systeem vereist. Bij een gelijkblijvend systeem zal het koelvermogen ongeveer 60% zijn van het koelvermogen met R12. Dit heeft tot gevolg dat om hetzelfde koelvermogen te halen grotere warmtewisselaren en compressors nodig zijn en dus de aanschafkosten van de koelapparatuur zal toenemen. De voordelen van R134a zijn o.a. een hoge C.O.P. waarde en lage systeemdrukken. Het koudemiddel R134a wordt toegepast in airco’s, koelmachines en warmtepompen met verdampertemperaturen tot -10°C.

Ondanks dat R134a de ozonlaag niet aan tast is de invloed van het koudemiddel nog groot op het broeikaseffect met een GWP waarde van 1300. De uitstoot van één kilogram R134a is te vergelijken met de CO2-uitstoot van een auto over de afstand van 10.000 km.

+ Wat is het veiligste koudemiddel?

Koudemiddelen kunnen op verschillende manieren in groepen worden ingedeeld waaronder de samenstelling, de koelmethode en de veiligheidsrisico’s. Hieronder een kwalificering van koudemiddelen in 3 hoofdgroepen aan de hand van de veiligheidsrisico's die ze veroorzaken:

  1. Veiligste koelmiddelen zoals R12, R22 en R502;
  2. Giftige koelmiddelen en licht brandbaar zoals R40 en R764;
  3. Brandbare koelmiddelen zoals R170 en R290.

+ Wat zijn de gevaren van koudemiddelen?

Aan het werken met koudemiddelen kleven een aantal gevaren. Afhankelijk van het gebruikte koudemiddel kunnen de volgende gevaren optreden:

Heeft u een andere vraag of een opmerking? Deze kunt u hieronder kwijt:

ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions
Website design en ontwikkeling door Guidance.